sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Kestovaipat

Aiemmin mainitsin, että meillä on Touholla käytössä kestovaipat. Ja että olen hurahtanut vaippahommiin aivan täysin! Olen kuullut, että monelle tulee kuosihulluus ja pakko hamstrata vaippoja ihanissa väreissä ja kuoseissa. Minulla hulluus on kohdistunut täydellisen toimivan vaipan kehittelyyn. Ulpu seuraili yövaippatestailujani ja sanoi, että muistutan jotain hahmoa Twin Peaksistä, joka omisti elämänsä äänettömän verhokiskon kehittämiselle. Jaahas. No enpä muutakaan tee puolittain! Seuraa järjetön sepustus uudesta harrastuksestani, kestovaipoista.

Taskuvaipat

Mitkä vaipat meillä sitten toimii? Päivisin käytössä on vaippamalleista taskuvaipat. Taskuvaipan muodostaa vedenpitävä ulkopinta, joka on pul-laminoitua kangasta ja pissan läpipäästävä sisäpinta. Sisäpinta voi olla itsessään imevää, jolloin vaippa tuntuu takapuolta vasten märältä tai välikerros, jonka tehtävä on tuntua vauvaa vasten kuivalta. Suosikkini Touholle on polyestermokkapintaiset vaipat, jotka ovat jälkimmäistä tyyppiä. Olen kuullut sanottavan, että taskuvaipat eivät toimi kovin pienellä vauvalla. Meidän keskikokoisella kaverilla alettiin käyttää taskuja vähän ennen 1 kk ikää. Jalat kyllä Touholla pulskistuivat nopeaan.

Imut

Vaipan väliin täytetään itse sopivat imut. Niiden kanssa olen olen eniten säätänyt ja kokeillut. Monissa vaipoissa tulee mukana mikrokuituinen imu. Alkuun meillä oli mikrokuituisia imujakin käytössä. Vaippakehittelyn tuloksena olen todennut, että nämä imut eivät ime tarpeeksi muhkeuteensa nähden. Paras imusetti onkin mielestäni sellainen, jossa on päällä nopeasti imevänä puuvillaa (esim. harsoa palanen tai flanellia) ja alla enemmän mutta hitaammin imevää bambua tai bambu-hamppua.

Vaippavarasto

Lempivaippojani ovat Kiina-tuotantoa olevat Alva-merkkiset vaipat. Sinänsä harmi, koska mielelläni ostaisin Suomessa tai Euroopassa valmistettuja vaippoja. Malli kuitenkin istuu Touholle hyvin ja pitää vaatteet takuukuivina. Alvoja meillä on ehdottomasti eniten. Noh, Ulpu ei voi sietää nepparikiinnitteisiä vaippoja, joten lisäksi meillä on lähes yhtä paljon tarrakiinnitteisiä taskuvaippoja. Tarroilla kiinnitettäviä vaippoja on meillä monen merkkisiä; ainakin Pilvi, Muksut, Rhymetime ja muita yksittäisiä kappaleita. Monet näistä on löytynyt kirppareilta halvalla, koska ovat olleet joskus äitiyspakkauksissa.

Vaippoja hankittiin jo odotusaikana monenlaisia. Touholla toimimattomat vaipat olen myynyt tai antanut eteenpäin ja vastaavasti hyväksi todettuja etsinyt lisää tai ostanut uutenakin. Vaippoja on n. 35 kpl. Vähän vähemmälläkin pärjäisi. Nyt ei vaipat ole koskaan kaikki pyykissä, ja saan täyttää vaippoja valmiiksi kerralla vähintään päivän satsin.

Yövaipatus

Käytimme pitkään Muumi-kertakäyttövaippoja öisin. Muumit jäivät tavaksi ihan alkuajoilta, jolloin vauva kakkasi koko ajan. Entäs se yövaippahomma kestoilla? Parhaaksi on toistaiseksi osoittautunut sisätaskuvaippa, joka on itsessään imevää kangasta ja taskuun täytetään paaaaljon hidasta imua. Ihoa vasten on oltava kuivalta tuntuva kangas. Koko komeuden päälle asennetaan erillinen pul-kuorivaippa tai lanoliinitetut villahousut. 12 tunnin unet menee yhdellä vaipalla! Nyt vähän harmittaa, etten lähtenyt ratkomaan yövaipatusta aiemmin.

Pyykkäys

Likaiset vaipat laitamme tavalliseen kangaskassiin odottamaan pesua. Imut otetaan erikseen ja mahdolliset kakat huuhdellaan taskuvaipan pinnasta pikaisesti pönttöön. Joka toinen päivän vaipat pyörivät huuhtelun/esipesun ja 60 asteen pesun. Vaipat extraraikastaa sooda- ja kidesoodapesu tai pesu 90 asteessa toisinaan.

Hurahdus

Vaippahulluuteni asteesta kertoo se, että haaveilen vastasyntyneen vaipattamisesta. Vauvakuume ei ole nostanut päätään uudelleen. Nyt vain tietäisin tismalleen, kuinka vaipattaa rääpäle rimpulajalka tehokkasti ja toimivasti.

Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi, jos joku kaipaa kestovaippatukihenkilöä!

2 kommenttia:

  1. Hienoa että tekin olette innostuneet kestovaipoista! Mekin pärjättiin alkuksi hyvin täytetyillä tavallisilla vaippoilla yöllä. Nyt kun on jo 2v taapero, tavallista vaippaa ei saa enää tarpeeksi täyteen yöksi. Avuksi on tullut Onnikas-yövaipat. On vähän hinnoissaan myös kirppareilla, mutta erinomainen imukyky ja täytteet saa ulos niin että kuivuu kohtuudella. Vaatii erillisen vaippakuoren.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista! Oonkin noita Onnikkaan yövaippoja himoillut. Meillä on yksi käytetty siru-mallinen onnikkaan (yö?)vaippa ja se on kyllä tosi hyvä! Vissiin Sulot on niitä hehkutettuja yövaippoja. Kun raaskisikin ostaa. Tää huomenna 5 kk pissaa myös aivan järisyttävästi, kun syö vielä pitkin yötä.

      Poista